A színek ereje

Miért fontosak a színek?

Egész életünket végigkísérik a színek, melyek mindegyikéhez köthető egy-egy jelentés. Egy arculat vagy csak egy logó megtervezésénél is fontos szerepet játszik a szín kiválasztása, ugyanis egyes színekhez érzelmek is társíthatók. Mivel pszichológiai reakciókra is befolyással vannak különböző árnyalatok, ezért például egy jól megválasztott logóval, reklámmal, termékcsomagolással hatással lehetünk ügyfeleinkre. Tudniillik a vásárlók 85% százaléka szín alapján dönt, nem mellesleg szerintük a szín segít a márkák közötti megkülönböztetésben.

Színek jelentése:

Sárga: a hatalom és az örök fény jelképe, így a jókedvűség és a vidámság jellemző rá. A buddhizmusban az alázatosság színe, egyébként pedig az optimizmus jelképe. Vállalatok, akik ezt a színt választották: McDonalds, Nikon, Shell, Cat, Kodak, Ikea, DHL, Post-it, Batman, Ferrari.

Narancssárga: Kínában és Japánban egyöntetűen a boldogság színe, de energizál és a hatékonyságot is elősegíti, valamint a piros közeli rokonaként is azonosítják. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Fanta, JBL, TNT, Timberland, MasterCard, Orange.

Barna: a gondoskodás, szorgalom és a stabilitást jelképe. Igazi organikus szín. Vállalatok, akik ezt a színt választották: UPS, Nespresso, Hollister, Dakar, M&M’s, Louis Vuitton.

Piros: energia és a termékenység, a szerelem és a szenvedély jelképe, nem mellesleg elég figyelemfelhívó szín. A reklámokban ezt a színt használják a leggyakrabban. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Coca-Cola, Vodafone, Puma, Avis, Lego, H&M, Nike, Xerox, CNN, Supreme.

Rózsaszín: a tavasz szimbóluma, a romantika, ártatlanság és a nőies dolgok jelképe. Igazán fiatalos és egyben izgalmas szín, melyet a 21. században igen sok terméken felfedezhető. Vállalatok, akik ezt a színt választották: T-Mobile, Barbie, Donut King, Cosmopolitan, Tally Weijl.

Lila: a királyok színe, amely a hatalom mellett luxust sugároz. Mindezek mellett kreatívan hat az elmére, így a művészek előszeretettel használják, de nyugtató hatása is ismert. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Milka, Hallmark, Yahoo, Lila Füge.

Kék: nemcsak békességet és nyugalmat ad, hanem növeli a munka hatékonyságát is. Mivel a megbízhatóság és elkötelezettség jelképe is, ezért sok vállalat alkalmazza ezt a színt. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Faacebook, Skype, GE, Intel, Pepsi, Oreo, HP, Twitter, Visa, Nokia, SAP, Samsung.

Zöld: a megújulás színe, mely a természettel és ezen belül is a tavasszal köthető össze. A zöld szín fiatalságra, szerencsére, életerőre és intelligenciára utal. Állítólag a legkönnyebben ezt a színt veszik észre. Vállalatok, akik ezt a színt választották: The Body Shop, Starbucks, Animal Planet, Spotify, Holiday Inn, John Deere, Heineken, Andorid, Land Rover, Lacoste, X-Box.

Szürke: semlegességet szimbolizálja, ugyanis se a fehér, sem pedig a fekete közé nem sorolható. Gyakran párosítják más színnel, mellyel tökéletesen kiemelik a szürke visszafogottságát. Ilyen például a rózsaszín, zöld vagy a narancssárga.

Fehér: pozitív jelentéssel bír, többségében a tisztaság, ártatlanság, erkölcsösség és a tökéletesség színe, az új kezdetet is szimbolizálja, azonban nagyon nehéz ezzel a színnel egy személyiséget, vállalatot kifejezni, így csak akkor érdemes választani, ha a termékkel jól tud azonosulni a fehér szín.

Fekete: igazán erőteljes szín, az elegancia, kifinomultság ugyanakkor a szigor jelképe is. Sok luxusmárka is alkalmazza ezt a színt a logójában, gyakran fehérrel párosítva, ugyanis egyfajta tekintélyt sugall e két szín kombinációja. Arannyal párosítva igazán exkluzívvá varázsolható egy termék, logó. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Plaboy, Apple, Adidas, WWF.

Ezüst: a pénz és a hatalom jelképe.

Arany: a dicsőséggel és a halhatatlansággal van összefüggésben. Vállalatok, akik ezt a színt választották: Chevrolet, LUX.

Multikolor: manapság már az sem meglepő, ha egy vállalat színes arculattal lép a piacra. Ilyen például a Microsoft mellett a Google is, mely kiválóan hangsúlyozza a vállalat sokszínűségét.

Fotók: Pinterest

Ajánlott cikkek: Színek, Színnevek, Az év bátor színe az ultraviola

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolodó cikkek