Az év bátor színe az ultraviola

Lila szín 2018-ban, akár esküvőn is

 

A tavalyi zöld után a 2018-as év Pantone színe a lila, pontosabban az ultraviola lett, vagyis a Pantone 18-3838 kóddal ellátott szín. Tudniillik a vállalat minden évben kiválaszt egy árnyalatot, ami nemcsak a kreatív szakmában lesz meghatározó, de a divat, esküvők, gasztronómia vagy lakberendezés területén is. Egyes írások szerint a lila találékonnyá tesz, hatása nyugtató és egyben energizáló is, serkenti az elmét. A Pantone vállalat szerint az ultraibolya a leleményesség jelképe, tükrözi az újszerűséget és a zsenialitást. S, hogy mely vállalatok alkalmazzák ezt a színt? A teljesesség igénye nélkül: Milka, Viber, Yahoo, Hallmark, Monster, melyek mind remekül tanúsítják sikerességüket és e különleges szín erejét. És most nézzünk pár inspiráló fotót, ahol az ultraviola szín jeleskedik.

Tudtad?
A Pantone színek direkt színek, pontos meghatározásához a pantone színskálát használják, és sajnos nem mindig keverhető ki a négy (CMYK) színből.

Érdekesség
A 18. századig nem alkalmaztak lila színt a zászlókon, ugyanis a szín kikeverése túl drága volt, még az arany árát is lenyomta. Az előállításhoz szükséges festéket egy főniciai kereskedővárosból szerezték be, és a kis tengeri csigáknak köszönhetően tudták előállítani az akkor különlegesnek számító színt. Egy gramm festékhez 10 ezer példányra volt szükség. Ennek okán a lila szín viselését az elit réteg engedhette meg magának, így a hatalom, a jólét színe lett. 1856-ban jött az áttörés, amikor William Henry Perkin felfedezte az előállítás egyszerűbb módját.

Fotó: Pinterest

Ajánlott cikkek: A színek ereje, Lila a divatban
További képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolodó cikkek